12 MAYIS DÜNYA KADIN MATEMATİKÇİLER GÜNÜ KUTLU OLSUN

2019 yılından bu yana her 12 Mayıs`ta kutlanmakta olan "Dünya Kadın Matematikçiler Günü"  ile ilgili İstanbul Üniversitesi Matematik Kulübü tarafından yapılan Youtube canlı yayınına okulumuz Matematik Zümresi Öğretmenleri Zehra Kılıç ve Cenk Gemici ile öğrencilerimiz katılım sağladı. Etkinlikte kadın matematikçiler ve Meryem Mirzahani`nin hayatı hakkında bilgilendirme yapıldı.

12.05.2021 1737

Meryem Mirzahani, 1977 yılında başkent Tahran'da dünyaya geldi. Tahran'da üstün yetenekli öğrencilere hizmet veren bir kurumda öğrenim gördü. 1994 ve 1995'te ülkesinin matematik olimpiyat takımında yer aldı ve altın madalya aldı. 1999'da Tahran'daki Şerif Teknoloji Üniversitesi'nden mezun oldu. Lisansüstü çalışma için ABD'ye gitti, 2004'te Harvard'dan doktorasını aldı. 2004-2008 yıllarında Clay Matematik Enstitüsü ve Princeton Üniversitesi'nde görev yaptı. 2008'de Stanford Üniversitesi'nde profesör oldu.

2014 yılında Güney Kore'nin başkenti Seul'daki Uluslararası Matematikçiler Kongresi tarafından verilen Fields Madalyası'na layık görüldü. Bu ödülü alan ilk kadın bilim insanı oldu. 15 Temmuz 2017 tarihinde  kanser nedeni ile hayatını kaybetti.

12 mayıs Meryem Mirzahani'nin doğum günü olması nedeniyle her yıl "Dünya Kadın Matematikçiler Günü" olarak kutlanmaktadır.

Youtube linki:  https://www.youtube.com/watch?v=E-qG0m3p_MQ