KÖK DEĞERLER KAPSAMINDA PROF. DR. ADNAN KARAİSMAİLOĞLU İLE SEVGİ VE İYİLİK TEMALI MESNEVİ SEMİNERİ

KÖK DEĞERLER KAPSAMINDA PROF. DR. ADNAN KARAİSMAİLOĞLU İLE SEVGİ VE İYİLİK TEMALI MESNEVİ SEMİNERİ

21 Aralık 2022 tarihinde, okulumuz konferans salonunda yönetici, öğretmen, veli ve öğrencilerimize yönelik, Mesnevi Tercümanı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu ile Mevlana Haftası ve Kök Değerler kapsamında "Dostluk, Sevgi, İyilik" temalı mesnevi semineri gerçekleştirdik.

Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu, "Dostluk, Sevgi, İyilik" temalı seminerinde Hz. Mevlana'nın insana, topluma ve çevreye bakışını anlattı.

Karaismailoğlu "Sevgi ve dostluk, Mevlana'da bir başka güzellikte dile gelmiştir. Onun dizeleri insanlığın büyük ihtiyaç duyduğu, sığınağı, korunağı sevgi için etkileyici anlamlar taşımaktadır." diyerek Mevlana'nın şu sözlerine yer verdi:

Sevgiyle acılar tatlılaşır; sevgiyle bakırlar altın olur.

Sevgiyle tortular berraklaşır; sevgiyle dertler, şifa verici olur.

Sevgiyle ölü dirilir; sevgiyle padişah köle yapılır.

Bu sevgi de bilgi sonucudur. Böyle bir tahta yersizce kim oturabilir?

Hz. Mevlana'nın, "Düşman dahi olsa iyilikte bulunmak gereklidir. İyi davranmak gönüllerden kinleri alıp götürür. İyilik kinin merhemidir." sözünü hatırlatan Karaismailoğlu: "Taş ustasının taşı yontup şekil verdiği gibi sanat eseri arkadaşlar edinin. Arkadaş edinmek bir çaba, gayret ister. Kervanın çokluğu ve kalabalığı yol kesicilerin belini ve mızrağını kırar. Toplumdaki iyilerin çokluğu ve kalabalığı, arkadaşlıklar ve beraberliklerin büyüklüğü, art niyetli, kötü düşüncede olanların ümit ve beklentilerini yok eder. Dostluk ve beraberlik toplumdaki birçok olumsuzluğu kendiliğinden yok edecektir. Hz. Mevlana diyor ki "İnsanlara Allah için iyilik yap. Allah için iyilik yapmak demek hiçbir beklentisi olmadan karşılıksız iyilik yapmaktır. İyilik yapınca gözünüzün önünde olumsuz yüzler yok olup gider. İyilik yapan kişi önce kendisine iyilik yapmış olur. Kötülük yapan da kendisine kötülük yapmış olur." dedi.

Dost edinmenin, dostlarla birlikte olmanın çok kazançlı bir şey olduğunu, güven ve huzur ortamının birlik ve beraberliklerle oluştuğunu, aksi takdirde durumun çok acı olabileceğini vurgulayan Karaismailoğlu, sohbetinde selamın da önemine değinerek şunları ifade etti: "Selam veren kişi önce kendisine selam vermiş olur. O selamların huzur ve neşesini kendisinde hisseder. Selam verdiğinizde, gülümsediğinizde kendi ruhunuzu, canınızı ferahlatırsınız. İyilik yaptığınızda o iyilik hareketi önce size yansır. Elinizden geldiğince selamı, tebessümü eksik etmeyiniz. Peygamber efendimiz, 'İnançlı kişiler tebessümlü, gülümser olur.' diye buyurmuştur. Hz. Mevlana'nın adı anıldığında; merhamet, şefkat ve dostluk akla geliyor. Mevlana dendiğinde, onda gülümseme, tebessüm eden bir İslam, Müslümanlık akla geliyor."

Sohbetine bilginin önemi ile devam eden Karaismailoğlu: "Dünya bir cesetse bilgi onun ruhudur. Ruh güzelliği daima diridir. İstekli olursak hocalar ve kitaplar bize çok şeyler öğretir. Mevlana öğrenen, dinleyen veya yönetilen kişilerin sorumluluğunu şu sözleriyle anlatır:

Dinleyici susuz ve istekli olursa, öğüt veren ölü de olsa söyleyici olur.

Dinleyici canlı ve diri olursa, dilsiz söz söylemekte yüz dilli olur.

Mevlana yardımcı olacak, yol gösterecek kişilere yakın olmanın, kılavuzlarla beraberliğin önemine değinirken ikna edicidir:

Hasta tabibe düşman olursa ve çocuk öğretmene düşmanlık ya­parsa,

Gerçekte kendi canlarının yol kesicileridirler; kendi akıl ve canlarının yolunu kesmişlerdir.

Çamaşırcı güneşe öfkelenirse, balık suya öfkelenirse,

Sen birine bak, kimin ziyanı olur? Sonuçta kim, bununla bahtsız olur? 

Seminerini hayatta iken birbirimizin kıymetini bilmenin önemi ile bitiren Karaismailoğlu, şunları ifade etti: "Gel, birbirimizin kıymetini bilelim. Sonra ansızın birbirimizden ayrı kalmayalım. Ölünce beni hoşça anacaksın. Şimdi öldüğümü kabul et, barış yap. Şimdi ikimiz de hayattayız. Madem mezarımızın üzerini öpeceksin, o zaman yanağımı öp."

Dostluk, sevgi ve iyilik temalı kök değerler seminerimiz öğretmen, veli ve öğrencilerimiz tarafından ilgiyle dinlendi. Seminerimiz sonunda Okul Müdürümüz Mustafa Aydın tarafından Prof. Dr. Adnan Karaismailoğlu'na ruhumuzu doyuran, maneviyatımızı, ruhumuzu besleyen bu güzel sohbet için teşekkür edilerek okulumuz adına çiçek takdim edildi. Kendisine teşekkür ediyor, çalışmalarında başarılar diliyoruz.

22.12.2022 112

22-12-202222-12-202222-12-202222-12-2022

İLETİŞİM

Adres:
CEZERİ YEŞİL TEKNOLOJİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TUNAHAN MAH. 211 CAD. NO 12 ETİMESGUT / ANKARA


Telefon
(312) 283 1061


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın