ANKARA`NIN  BAŞKENT OLUŞUNUN 98. YILI KUTLU OLSUN

ANKARA`NIN BAŞKENT OLUŞUNUN 98. YILI KUTLU OLSUN

Ankara, coğrafi konumu ve tarihteki yeri bakımından her zaman önemli olmuş şehrimizdir. Özellikle de bağımsızlık mücadelemizde yönetim merkezi olması, önemini bir kat daha artırmıştır.

16 Mart 1920'de, İngilizlerin İstanbul'u işgal etmesi ile dağılan Meclisin Ankara'da toplanması kararını veren Atatürk, 23 Nisan 1920'de bu tarihi olayın gerçekleşmesini sağladı. İllerden gelen tüm temsilciler Ankara'da toplandı; şehir, hem milli iradenin hem de milli mücadelenin merkezi olarak Anadolu'nun umudu oldu. Mustafa Kemal Paşa, ülkeyi kurtarma çalışmalarını Anadolu'nun bu küçük kentinden sürdürdü. Ulusal Kurtuluş Savaşımızın planları bu kentte hazırlandı.

Ankara, 23 Nisan 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışından Cumhuriyet'in ilanına kadar geçen süre içinde sayısız olaylara sahne oldu, Savaşın başarıya ulaşması için düzenli ordular kuruldu. Bu ordular İnönü'de, Sakarya'da, Dumlupınar'da düşmanı bozguna uğrattı, kurtuluş mücadelesi zaferle sonuçlandı. Ardından ülkemiz için kalkınma ve yenileşme süreci başladı. 13 Ekim 1923 günü İsmet Paşa ve arkadaşlarının Ankara'nın başkent olması için Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne yasa önerisi verdiler. Öneri mecliste oylandı, kabul edildi. Böylece Ankara yeni Türkiye Devleti'nin başkenti oldu,  daha sonra 29 Ekim 1923 tarihinde Cumhuriyet ilan edildi.

O günlerden bugüne hükümet merkezi olarak ülkemizde ve uluslararasında saygın bir yer edinen Ankara, toprağında büyük Atatürk'ün anıtmezarını kucaklamış olmasıyla da Türk halkının gönlünde çok özel bir yere sahiptir.

Cumhuriyetimizle özdeşleşen çağdaş başkentimiz Ankara`nın Başkent Oluşunun 98. Yılı Kutlu Olsun.

12.10.2021 518

İLETİŞİM

Adres:
CEZERİ YEŞİL TEKNOLOJİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TUNAHAN MAH. 211 CAD. NO 12 ETİMESGUT / ANKARA


Telefon
(312) 283 1061


e-Posta Göndermek İçin Tıklayın